Puncte Negre

Puncte negre

lazy

Apariția punctelor negre pe nas este pe cât de inestetică pe atât de neplăcuta. Ele apar sub forma unor mici umflături care are vârful negru sau închis la culoare. Punctele negre sunt o formă ușoară de acnee, care apare în general în zona feței și foarte rar pe spate, piept, brațe sau umeri.

Ce cauzează apariția punctele negre?

Punctele negre sunt cauzate de blocarea foliculilor din piele. Aceștia acoperă întreaga suprafață a dermei și au în compoziție o glandă sebacee, care prin producția de sebum, protejează si menține pielea moale. În momentul în care celulele moarte, uleiurile și alte reziduuri nu sunt îndepărtate de pe piele la intervale regulate, acestea se acumulează în folicul. Rezultatul este blocarea acestuia și apariția punctelor negre.

Persoanele cele mai predispuse să dezvolte puncte negre sunt de obicei expuse unor anumiți factori declanșatori:

  • Pielea produce prea mult sebum
  • Sunt expuși bacteriei care cauzează acneea
  • Iritarea foliculilor – atunci când impuritățile de pe față nu sunt înlăturate la intervale regulate. Este indicată spălarea feței de cel puțin două ori pe zi, pentru a preveni apariția acestei probleme.
  • Dezechilibru hormonal provocat de pubertate, menstruației, sarcină sau administrarea de anticoncepționale.
  • Consumul anumitor alimente sau băuturi care cresc nivelul de zahăr din sânge.

Punctele negre se deosebesc de coșuri prin faptul că acestea nu sunt dureroase la atingere, nefiind inflamate.

Tratamentul punctelor negre

Tratamentul punctelor negre nu este foarte diferit de cel al altor tipuri de acnee, cauzele de apariție fiind unele comune. Ca și în cazul tratamentului coșurilor, igiena zonei afectate este de maximă importanță. Prin igienă corectă se înțelege curățarea zonei cu apă sau soluții speciale, de două ori pe zi. Numai în acest fel se poate elimina excesul de sebum sau a celulelor exfoliate care pot astupa foliculii. O curățare mai intensă a pielii, folosirea unor săpunuri antibacteriene cu acțiune agresivă sau frecarea persistentă a pielii, pot înrăutăți situația.

Cele mai bune soluții de tratament pentru punctele negre sunt cremele și soluțiile de curățare. În funcție de ingredientele active, acestea se împart în următoarele categorii:

Remedii disponibile fără rețetă

Aceste produse se găsesc în farmacii și supermarket-uri, ele putând fi achiziționate fără rețetă de la medicul dermatolog. Sunt disponibile sub formă de gel, cremă sau benzi care înlătură punctele negre. Cele mai multe dintre aceste produse conțin ingrediente active care împiedică producția de sebum în exces, exfoliind pielea și distrugând bacteriile care provoacă acneea. Produsele împotriva punctelor negre disponibile fără rețetă conțin ingrediente active precum acidul salicilic, peroxidul de benzoil și rezorcinol.

Remedii disponibile cu rețetă

In cazurile mai grave ale afecțiunii sau atunci când punctele negre sunt persistente sau vin însoțite de coșuri, este posibil să fie nevoie de administrarea unor medicamente mai puternice, care vin doar cu prescripție medicală. Aceste remedii topice pentru tratamentul punctelor negre sunt disponibile doar cu rețetă și au o acțiune mai rapidă, însă și mai agresivă, asupra pielii. Ingredientele active din astfel de produse sunt de obicei antibiotice, peroxid de benzoil și vitamina A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.